Fler vill bo vid havet

Historiskt sett har det ju varit väldigt viktigt för oss att ha tillgång till havet; det betydde tillgång till fiske och sätt att frakta varor långväga. Idag har vi ju tillgång till dessa saker nästan oavsett var vi bosätter oss, men havet har alltid lockat och detta har varit på ökning på sistone.

Havsutsikt är ett ord som drar till sig stort intresse när det kommer till bostäder. Men vad beror det egentligen på? Det finns många teorier varför detta verkar vara så attraktivt, och till viss del kanske det är rent psykologiskt.

Statistiska centralbyrån gjorde en undersökning där man visade att omkring hälften av Sveriges innevånare bodde mindre än en mil från kusten. Visst kan man se detta som de vi nämnde ovan att det fanns viktiga och logiska fördelar med att bo vid kusten och att dessa samhällen helt enkelt har växt till stora städer med tiden. Men det har också visat sig sant att folk söker sig närmre kusten idag; en mil är ju knappast havsutsikt.

Idag finns det även de som specialiserar sig på just dessa områden och förmedlar havsnära tomter, gärna där man ligger så nära vattnet att man har eller kan bygga en egen brygga. Detta har inte bara visat sig vara av intresse för båtägare utan även för personer som inte ens har intresse av att skaffa båt.

Somliga menar även att det kan finnas påtagliga hälsofördelar med att bo vid havet. Och medan inget är helt vetenskapligt bevisat hindrar det inte många från att spekulera om dessa och eventuella orsaker till dem.

Man kan ju också se intresset av havet i hur många som åker till strandnära semesterorter på sommaren. Och medan klimatet inte kan efterliknas de vi får här uppe i Sverige stora delar av året är det ju ännu ett bevis för hur mycket vi längtar till havet.