Självförsörjande på landsbygden

Fram tills slutet av 1700-talet var majoriteten av de svenska hushållen småjordbruk, som till stor del var självförsörjande. Den stora förändringen kom när industrialismen nådde till Sverige i början av 1800-talet.

Då flyttade många människor in till städerna för att ta jobb i fabriker i hopp om att tjäna pengar och få ett bättre liv. Kanske fick många ett bättre liv men förhållandena i städerna innebar ett liv av oväsen, smuts och människor som levde tätt inpå varandra. Säkerligen var det många som också då längtade tillbaka till ett liv nära naturen.

Trenden håller i sig, fortfarande flyttar människor från mindre byar in till de större städerna. Samtidigt finns det en annan trend som går i motsatt riktning – idag finns det även många människor som väljer att flytta från storstäderna för att bosätta sig på landet. Inte sällan med en ambition att vara så självförsörjande så möjligt. Det rör sig i regel om människor som redan bott i en storstad som väljer att bosätta sig på landsbygden med en längtan efter ett stilla liv nära naturen.

Självförsörjande uppvärmning

Att ha ett vackert hus ute på landsbygden är steg ett för de som önskar ett lantligt boende. Det finns de som väljer att ha riktiga bondgårdar med odlingsfält och djur. På detta sättet kan man som hushåll bli självförsörjande, precis som man var förr i tiden. Att bli självförsörjande med el och värme är även det möjligt. Kostnaden för uppvärmning av hus kan exempelvis minska drastiskt om man har en braskamin att elda i. Med en braskamin från Varmahembutikerna kan man värma upp sitt hem samtidigt som man också sätter en personlig prägel på det. En ny kamin är 40% effektivare och 90% renare än en gammal kamin. Så om du funderar på att renovera ditt drömhus på landet kan det vara värt att installera en kamin.

Solpaneler är ett annat hett tips för dig som vill bli mer självförsörjande. Genom att installera solpaneler kan du tillverka din egen förnyelsebara energi.