Börja odla

På landsbygden finns urgamla traditioner av odlande, många gånger så vanemässigt att den vane inte behöver tänka efter ett dugg, allt går i gamla invanda spår. Svårare blir det då för stadsbon som flyttat ut på landet och inte har någon större kunskap hur det hela ska gå till.

Som väl är i vår moderna tid finns massor med gratis råd och kunskap att inhämta på nätet. Vad ska man odla då? Om det gäller för husbehov kan man tänka efter vilka grönsaker man äter normalt. Men att till exempel sätta igång med flera långa rader med sallad blir inte särskilt välbetänkt eftersom det blir en stor skörd. Visst är det trevligt att ge bort egenodlat till vänner och bekanta men sen står man där, salladslös.

Kurser och skolor

Att i detta fall odla endast ett mindre antal är mer hushållsekonomiskt, man sätter helt enkelt nya vartefter. Det finns andra typer av grönskar som kan skötas på samma sätt. Annat blir det med rotgrönsakerna och bär. Odling i större skala bör man inte ge sig på utan förkunskaper. Men visst kan alla lära sig, kurser och skolor i alla dess former finns, det är bara att ge sig in i leken. För visst är det roligt att odla och sedan själv kunna njuta av resultatet.