Det bästa av två världar

De mest eftertraktade bostäderna är för närvarande villor som ligger nära stadens centrum och har en stor gård utan några allt för närliggande grannar. Man ska ha stadens alla bekvämligheter men samtidigt bo på landet.

Det bästa av två världar alltså. Det är få som lyckas hitta hus som är belägna så och de som finns säljs för mycket högt pris på marknaden. Andra får istället nöja sig med att antingen bo på landsbygden eller i staden. Det finns fördelar oavsett vilken väg man väljer att gå. Det är framförallt lugnet och tystnaden som lockar på landsbygden.

Man lever utan stadens höga puls och kan forma sitt liv lite mer efter eget behag. Samtidigt är priset på husen betydligt lägre desto längre ut på landsbygden man kommer vilket gör att man kan få en ordentligt utrustad villa för mindre än 25% av vad det hade kostat i Stockholmsförorterna. Pengar som då kan läggas på renovering, inredning och kanske till och med på att gå ner i tjänst på jobbet.

Man får även sköta om sig själv och sitt hus på ett betydligt större sätt än vad man gör om man bor i en stad – och då särskilt i en hyresrätt. De som inte bor i en större bebyggelse kan behöva borra en egen vattenbrunn. Om detta behövs eller inte är något man bör undersöka innan man köper huset så att man vet om man ska räkna med det i budgeten eller inte.

Det är nämligen en relativt stor investering men samtidigt är man sedan helt oberoende av det kommunala vattnet. Frågan är bara vad man prioriterar i livet. Extra tid, extra pengar och större eget ansvar – eller närheten till staden med dess bekvämligheter. Många vill ha bägge men verkligheten är att man oftast måste välja.