Hjälp mot mördarsniglar-ett vanligt trädgårdsgissel

Alla sätt att bli av med mördarsniglar är bra, utom de dåliga. Vi talar om spansk skogssnigel som ödelägger våra trädgårdar och i värsta fall konkurrerar ut vår inhemska skogssnigel.

Mördarsniglarna, de som överlevt vintern, måste börja bekämpas tidigt på våren innan de hinner lägga ägg. På Snigelakuten kan du få information om de olika snigelarterna, skillnaden, var och när du hittar dem.

Ett tröttsamt sätt att ta hand om sniglarna är att plocka dem en och en, sedan döda dem genom att dela dem mitt itu. De döda sniglarna kan läggas i komposten, grävas ner, läggas i soppåsen eller användas som lockbete för andra mördarsniglar genom att lägga ut dem på gräsmattan. Att stoppa dem i kalk eller salt innebär en långsam, plågsam död och producerar snigelslem du sedan måste bli av med. Sniglar kan istället dödas i koncentrerad spolarvätska om du tycker det är äckligt att dela på dem.

Ett annat sätt är att hindra deras framfart i trädgården, då de behöver näring för att kunna lägga ägg och plats för dem. Genom att använda bekämpningsprodukter, som du kan hitta på nätet, så dödar du dem, minskar antalet och hindrar deras skadegörelse. Snigelmedel sprids ut där du inte vill att de ska vara. När de äter av kornen/pelletsen som innehåller järnfosfat dör de inom några dygn. Nematoder, mikroskopiska maskar som är ofarliga för människan, finns som pulver som löses upp i vatten och sprutas över problemområdena, där parasiten sedan dödar sniglarna. En annan metod är barriärmetoden, det vill säga hindra sniglarna att ta sig över till odlingarna med olika metoder, såsom koppartejp som ger dem en svag elektrisk stöt, vilket är mycket obehagligt för snigeln.

Bästa bekämpningsmetoden är ändå att se till att man inte har dem i trädgården när de ska övervintra. Håll rent i trädgården och se till att de inte har plats att lägga sina ägg på, såsom i lövhögar och fallfrukter.