Köpa hus på landet

Peps Persson sjunger om livet på landet i sin låt ”Lived po lanned”, och kanske kan den inspirera många att vilja flytta ut från staden. Säkert är det många som har en dröm om det mysiga lilla huset, eller kanske till och med en hel gård ute på landsbygden.

Lugn och ro och att komma från stressande stadstrafik är något som lockar många att flytta till hus på landet. Men det är inte alla förunnat att förverkliga sina önskemål, flera saker som arbete, ekonomi och andra hinder ligger i vägen. Men när man bestämt sig och när man hittat ett passande objekt är det ofta en tid av glädje.

Välja mäklare

För den som står i begrepp att köpa en lantegendom – liten eller stor – så är den ekonomiska beräkningarna den viktigaste punkten. I det begreppet ligger det ingen skillnad mellan en bostadsrätt i köpingen eller stugan i obygden. Det enda undantaget är om det handlar om en jordbruksfastighet, den har lite andra preferenser. En bra ekonomisk planering gör att drömhuset förblir ett sådant. Därför är det viktigt att ta reparationer och underhåll som ingredienser i kalkylen. Det där ska mäklaren ta hand om och ett gott råd är att välja en mäklare som man har förtroende för. Egna bedömningar och efterforskningar är det bästa åtminstone som komplement.