Köpa tomt

Har du inte hittat din drömbostad än? Letar du febrilt men inga hus känns rätt för dig? Då är det kanske dags att ändra riktning och leta efter passande tomter istället, där du sedan kan bygga ditt drömhus precis såsom du vill ha det. 

Hitta tomten

Först är det jakten på tomten. Nya tomter kommer inte ut så ofta på Hemnet, åtminstone inte i en och samma stad. Har du möjligheten att söka över hela Sverige ökar dina chanser markant att hitta något som passar dig. Finns det inga lockande tomter ute kan du göra efterforskningar på nätet. Storbönder och kommunen kan ha mycket mark och vara villiga att stycka av lite för att du ska kunna bygga ett hus eller torp.

Läge men dålig mark

Det händer att den perfekta tomten kommer med vissa hinder. I industrisamhällen och nära gamla sågverk kan marken exempelvis vara förorenad och vara i behov av sanering innan du kan bygga. Det är kostsamt men du kan få mycket hjälp. Kommunen kan vägleda dig och företag som Swoosh kan hantera avfallet och frakta bort de skadliga jordmassorna eller diverse farligt bråte som finns på marken.

Tillstånd

Innan du köper marken ska du få tillstånd att bebygga, annars står du där med obrukbar mark som knappast går att sälja för ett bra pris. Det är kommunen och Lantmäteriet som bestämmer om det får byggas på marken och hur stort. Inom detaljplan är du betydligt mer styrd över hus stor area som får bebyggas. I besked står det oftast hur stor byggarea du får göra och det kan låta lite men om inget har specificerats har du möjlighet att bygga två våningar och därmed får dubbel boarea.