Miljövänlig fasadtvätt

Att behålla husets fasad ren och snygg är något de flesta av oss husägare vill, men inte alla vet hur man ska gå tillväga för att göra detta på bästa sätt. Här kommer några tips och trix på hur man kan gå tillväga för att lyckas med sin fasadrengöring, samt vad man kan behöva tänka lite extra på.

Att mögel och alger dyker upp på våra fasader då och då är tyvärr ingenting vi kan undvika helt. När vi ska ta bort dessa ovälkomna beläggningar är det dock inte alltid nödvändigt att använda sig utav starka kemikalier. Man ska helt enkelt inte krångla till det allt för mycket. Enligt vissa prover så fungerar ett miljömärkt diskmedel perfekt för att rengöra husfasaden. Vid relativt enkla angrepp av exempelvis blånadssvamp, lavar eller alger fungerar detta alldeles utmärkt, allra främst om man som husägare är hyfsat duktig på att hålla efter fasaden med jämna mellanrum. Vid tuffare angrepp kan det dock bli aktuellt att använda sig av starkare bekämpningsmedel. Även här finns många bra och miljövänliga alternativ att välja på.

Det finns några enkla knep på hur man på bästa sätt ska göra för att lyckas med sin fasadtvätt. Börja alltid med att välja ett miljömärkt rengöringsmedel. När man väl är igång bör man komma ihåg att alltid tvätta nerifrån och uppåt. Om man vill använda sig utav en högtryckstvätt bör man göra detta med stor försiktighet. Risken med just högtryckstvätten är att fukt lätt kan leta sig in mellan panelerna, vilket i sin tur kan leda till jobbiga problem som kan vara svåra att komma åt att behandla. En del fasader är målade med färg som enbart ska torrborstas – ta reda på vad som gäller för just din fasad innan du sätter igång. När du ändå är igång och snyggar till husets yttre kan det vara bra att passa på att byta dina hussiffror – detta ger huset ett extra lyft och förstärker helhetskänslan av rengöringen. Det finns även lite mer ovanliga sådana att hitta om du önskar ett litet extra fasadlyft.

Mer om att rengöra fasaden hittar du på Vi i Villas hemsida som har tagit del av en oberoende undersökning av olika rengöringsmedel för just fasadtvätt, och denna undersökning visade att oavsett om man väljer diskmedel eller alg- och mögeltvätt så är de miljövänliga alternativen även de mest effektiva. Sommaren är ju den bästa tiden att hålla på utomhus och om ni inte har tvättat er fasad på länge så kanske det är det som står på tur denna sommar. Lycka till!