Renovera ditt drömhem på landet

Livet på landet – kan det vara något? Kanske i alla fall om man vill hitta sitt drömhus. Eftersom marknaden erbjuder mycket lägre priser för fastigheter på landsbygden kan fler få chansen till det egna hemmet att styra upp precis som man själv vill ha det. I många fall kan det röra sig om en fastighet i behov av renovering. Det är kombinationen av landsbygden, renoveringsobjektet självt samt den familj som har förmågan att fixa till det som gör drömhuset till verklighet.

Vad behöver man tänka på?

Även om man är duktig med såg och hammare så är det många saker att tänka på innan huset skall få sig en ny kostym. Några viktiga saker är alla skydd för hus och bygge som kan behövas Om fasaden ska bytas behöver man ett väderskydd till byggställningar, då man sällan kan räkna med långa perioder av sol och uppehåll i Sverige. Om huset är i två våningar kan man behöva fallskydd för tak och fasadarbeten. Bra förutsättningar skapar ett bra slutresultat. Som med fasadexemplet kan väderskyddet vara viktigt för att den nya väggens träpanel inte ska bli fuktskadad.

Det är också viktigt att tänka på vad som är prio, vad som ska göras. Enklast innan en renovering är att göra en hel plan av vilken renovering som ska göras på fastigheten. Gå igenom hela huset, både in- och utsida och skriv ner alla renoveringar som ska göras. Allt från byte av färg på väggarna i sovrummet till byte av fönster på hela fastigheten. När allt är nedskrivet sätter du dig ner och räknar på vad alla jobb kommer att ta i tid, om ni ska renovera allt själva eller leja för vissa delar av renoveringen. Sist bestämmer du i vilken ordning renoveringen ska göras. Ska du till exempel byta fönster på hela fastigheten, göra en ny fasad samt dränera gäller det att planera i vilken ordning renoveringen ska göras för att bli på bästa sätt. Ett program attt hitta inspiration och tips av är ”Arga Snickaren”. Han är väldigt konkret mot de familjer ha besöker och han är väldigt noga med planering, tidsåtgång samt vad som kan göras själv kontra vilket som bör lejas att göra.

Renoveringskostnader

Den som hittar sitt drömhus bör kontrollera vad det kostar att renovera. En total kontroll över alla aspekter av husköp behöver vägas in för att budgeten ska hålla. Givetvis är det svårt att exakt beräkna reparationskostnader men det finns en hel del forum på nätet där man kan få ett hum om vad andra betalat, för badrumsrenovering till exempel. De företag som kan komma i fråga för hjälp med utförandet kontaktar man för en offert och man kan absolut hitta byggmaterielföretag som hjälper till – kolla till exempel på byggkalkylatorn för en fingervisning om hur mycket din renovering av drömhuset kan tänkas gå loss på.