Skaffa höns

Djur är ett givet inslag för de som bor på landet. Hund och katt är husdjur som visserligen kräver en del men om man vill skaffa höns bör man noga fundera igenom saken. De flesta som sett tv-serien ”Farmen” tycker att dess hönshus är gulligt samt att det givetvis är trevligt med egna, färska ägg på frukostbordet.

Men då har man inte sett båda sidor av myntet. Höns är betydligt mer krävande än hundar och katter, och framförallt kräver de mer kunskap. Bondepraktikan i Farmen finns inte till för skojs skull. Hårt arbete är en annan tung aspekt, men hur mycket är givetvis avhängigt antalet höns och tuppar.

Ekonomisk aspekt

Visst kan det vara väldigt trevligt med kacklande höns, galande tuppar och gulliga små kycklingar. Men de ska ha foder, kräver mycket skötsel av sin boning och kan råka ut för sjukdomar. Ekonomin är inte oviktig, vill man endast hålla det i en mindre skala för husbehov kommer det endast att kosta pengar. Visserligen kan man räkna av kostnaderna för inköp av ägg i affären men någon vinst blir det knappast tal om. Funderar man däremot på en hönsfarm i större skala, för större eller mindre yrkesverksamhet kommer givetvis avkastningen i en annan dager.