Att flytta till en bygd där det finns framtidstro och optimism är något spännande. Områden som växer och är attraktiva finns runt om i vårt avlånga land. Det gäller att hitta sitt drömboende som man känner att det passar familjen situation. Kanske det är frågan om ett renoveringsobjekt eller ett färdigt renoverat hus. Det kan också vara frågan en relativt nybyggd fastighet.
Att köpa hus på landsbygden
Fler och fler flyttar från staden till landsbygden. En del flyttar hem till sina gamla hemorter medans andra flyttar för att barnen ska få en tryggare och säkrare uppväxt. Framtiden ser ljus ut i vissa bygder jämfört med andra, så kolla upp hur det ser ut dit du tänker flytta. Förfarandet för att köpa hus är i princip densamma som i storstaden, enda fördelen kan vara att det är betydligt billigare i storstadsområdena och mindre konkurrens för dig som köpare.
Köpa via mäklare
Det är mäklaren som upprättat den objektbeskrivning du får om du visar intresse för en fastighet. Vem som står som ägare till objektet. Vilka servitut, incheckningar och annat som kan belasta fastigheten. Det som också måste stå med är fastighetsbeteckning, taxeringsvärde och hur stor arealen är, både bostaden och tomtens. Husets ålder och byggnadssätt måste också finnas med. För att se exempel på objektbeskrivningar kan ni gå in på www.roimakleri.se och klicka er vidare till de objekt som är till salu och se hur ROI, mäklare i Uppsala har skrivit sina objektbeskrivningar. Alla dessa uppgifter för beskrivningarna hämtar mäklaren från säljaren och sammanställer objektbeskrivningarna. Du bör vara uppmärksam på vad som ingår i köpet, det kan vara saker som inte står i objektbeskrivningen. Görs det överenskommelser så se till att detta skrivs i köpekontraktet så det inte blir några obehagliga överraskningar i efterhand.
Inför köp av bostad
Det brukar vara bar att få ett lånelöfte från din bank innan du ger dig in i en budgivning, du vet då på förhand hur långt du kan sträcka dig för att ha råd att köpa bostaden. Med lånelöfte menas att du och banken tillsammans kollar hur mycket pengar du kan betala varje månad för ditt boende. När detta är gjort så kan banken ge dig ett löfte på hur mycket de är villiga att låna ut till dig. Saker att ta med i beräkningen när du är hos banken är bland annat; kostnader för lagfart men också pantbrev om sådan finns med i köpet av bostaden.Anlita en besiktningsman som undersöker fastigheten noga om du känner dig osäker. Det är garanterat värt pengarna som man betalar besiktningsmannen för denna koll. För du kan aldrig få ersättning för något fel som borde ha upptäckts vid besiktningen. Det är du som husköpare som har undersökningsplikten, sedan om du anlitar oberoende besiktningsmän är upp till dig. När det är gjort besiktning och alla parter är överens, ägare och köpare, så då är det dags att skriva kontrakt. Ingen affär är bindande förrän kontraktet är påskrivet av båda parter.