Möjligheter på landsbygden

Att man behöver flytta från landsbygden för att få jobb är inte alltid sant. Många orter långt från de större tätorterna har mängder av innovativa företagare som ser möjligheterna före problemen. Det handlar bara om att välja rätt bransch.

I och med att turismen ökar år från år i Sverige är detta en av de framtidsbranscher som kan lyfta landsbygden. Det gäller allt från stuguthyrning till upplevelsepaket. En trend är att många vill uppleva något speciellt under sin semester och utifrån det har aktiviteter som björnsafari, att bo på ishotell och vildsvinsjakt uppstått. Det som lockar många utländska turister hit är just dessa exklusiva upplevelserna som går att genomföra några mil utanför storstäderna.

Andra satsar på hantverk vilket till viss del sitter ihop med turismen. De flesta som åker någonstans vill ha med sig ett genuint minne från platsen. Inte en plastdocka som är tillverkad i Kina utan något som både är tillverkat, sålt och förknippat med den ort man besökt. Här fyller hantverket en stor roll. Detta oavsett om det handlar om renskinn, dalahästar eller handblåst glas.

Men även om turismen ger många jobb så är det webbhandeln som ökar mest. För att driva en webbshop kan man bo var som helst. Det enda som krävs är att man bor någonstans där det finns bra internetuppkoppling, antingen via bredband eller via telefonen. En hemsida kostar inte mer än några hundra per år att ha. Sedan väljer man själv om man vill bygga upp den på egen hand eller be något företag att göra det.

Lager kan man ha i garaget och kontakter med kunder sker genom mail och hemsidan. Många gånger vet inte ens kunderna var affärerna ligger när de lägger en order online. Det enda de bryr sig i är att man kan hitta det man söker, att det sker betalning via någon säker betalningslösning och att varorna kommer fram. Allt detta kan man erbjuda var än man bor i Sverige och det är det som är orsaken till att webbutikerna har blivit räddningen för många som bor på landsbygden. De får bo nära naturen som de vill men kan ändå driva en lönsam och effektiv butik – även om den enbart är digitalt uppbyggd.