Renovera själv eller anlita hantverkare

Om man precis har köpt sig en lägenhet eller ett hus så kan det finnas behov för renovering. I vissa fall för att man ska få sitt boende att fungera som man vill men också för att sätta sin egna prägel på hemmet. Kanske inte de storblommiga tapeterna i sovrummet är vad ni vill ha. Frågan är om ni ska renovera själv eller anlita hantverkare? 

Om ni har kunskapen och gott om tid så kanske det kan vara läge att göra det mesta själv. Vissa saker som elen så måste ni ta in elektriker som ordnar detta. Även badrum och toaletter kan vara lite klurigt att fixa med tätskikt och allt som krävs för dagens moderna badrum. Att anlita experter som utför jobbet innebär främst att det blir ordentligt utfört arbete och att ni själva kan fokusera på den renovering som ni är duktiga på. Exemplet badrum så kan ni säker kunna riva ut och förbereda en stor del så att hantverkare sedan kan komma in och utföra arbetet med badrummet med tätskikt, klinker och kakel om det är det som ni planerat.

Man får vara självkritisk och fundera på vad man själv kan och kommer att hinna med om man satt en deadline för när renoveringen ska vara klar. Man kan som hemmafixare ibland vara allt för optimistisk när man beräknar hur lång tid det kan ta att göra olika saker i hemmet. Lägg alltid till ett par dagar på hur lång tid vissa renoveringar kan ta. Även om man är duktigt så kan det komma problem som man inte räknat med. Försök planera er renovering så gott det går. Både tidsmässigt och ekonomiskt. Gör en budget och försök att hålla er till den så gott det går. Lägg till en summa för oförutsedda utgifter om det skulle uppdagas något som ni inte räknat med.