Byta stammarna i huset

Stammarna i ett hus är de rör och ledningar som transporterar vatten in till och ut ur huset. Precis som allt annat i ett hus slits dessa med tiden och förr eller senare kommer dessa behöva bytas ut. Om detta kommer till skott då man själv fortfarande bor kvar i huset kommer man behöva tänka på hur stambytet ska gå till.

Läsa på sig ordentligt

Först och främst gäller det att man har full koll på vad detta arbete involverar och hur det går till steg för steg. Vatten och avlopp är något man nästan alltid bör överlåta till en VVS-expert istället för att hantera det själv. Kraven är inte lika stränga när det gäller något som el i huset, men när man får en kvalificerad hantverkare att utföra arbetet kommer man även få garanti på det.

Planera för otillgängligheten

Då åtkomsten till stammarna i regel går genom golvet kommer man behöva planera för hur man hanterar situationen då man helt plötsligt inte har tillgång till vissa rum i hemmet. Att inte kunna använda kök eller badrum leder till ganska stora förändringar i vardagen och det gäller att veta hur man ska spendera tiden när dessa rum inte är tillgängliga ett tag. När stambyten utförs i lägenhetshus är det exempelvis vanligt att hyresgäster/bostadsrättshavare rekommenderas hitta nytt boende under tiden. Man får i regel räkna med flera veckors arbete innan stammarna är bytt och allt är återställt.

Renovera samtidigt

Då man måste riva upp ganska ordentligt för att komma åt stammarna får man även ett bra tillfälle att renovera rum som badrum och kök. Börja dock alltid med att kolla ordentligt om det finns några vattenskador i rummet och åtgärda dessa först. Då man ändå gör om så mycket bara för stambytet kan det vara trevligt att få göra helt nytt i exempelvis badrummet.