Elbilens framtid – skaffa möjligheter att ladda hemma

Elbilar är en viktig del av en hållbar framtid med minskat koldioxidutsläpp i luften jämfört med traditionella bensindrivna bilar. För att elbilar ska kunna ersätta fossilbilar helt krävs dock att det finns en bra uppbyggnad för effektiv laddning. En viktig del av den infrastrukturen är ökad möjlighet att ladda sin elbil hemma.

Att ladda hemma har många fördelar. Det är bekvämt att kunna ladda bilen i garaget eller på uppfarten och varje morgon har du således en fulladdad bil. Det minimerar risken att du ska stöta på laddningsproblem på vägen.

Olika möjligheter till laddning

Det finns olika sätt att ladda elbilen hemma. En möjlighet är att ansluta en laddbox till elnätet i hemmet. En laddbox är en laddstation som du kan installera på en strategisk plats, såsom garaget och som laddar elbilen snabbt och enkelt. Det finns olika modeller att välja mellan med varierad laddkapacitet och i diverse prisklasser. 

En annan möjlighet är att ansluta elbilen direkt till det vanliga eluttaget i hemmet. Detta kan initialt vara en billigare lösning, men laddkapaciteten är låg och det tar därmed längre tid att ladda bilen.