Bygg ett gästhus på tomten

Det är alltid trevligt att kunna bjuda hem vänner och släktingar. Ibland vill du kunna erbjuda övernattning även om du inte har så mycket plats. Varför inte lösa saken genom att bygga ett gästhus på tomten?

Vilka regler finns?

Vilka regler som finns för att bygga ett gästhus varierar bland annat beroende på hur stort du tänkt bygga. För att slippa ansöka om bygglov får inte gästhuset bli större än 15 kvadratmeter stort och 3 meter högt. Det får dessutom inte ligga närmare än 4,5 meter från grannens tomt.

Tänk smart

För att få så stor användning av ytan som möjligt gäller det att tänka smart. Du kan till exempel använda ytan under taket för att bygga loftsängar så sparar du golvyta. Ha dessutom en liten bäddsoffa som fungerar både som sittplats och extrasäng. All förvaring kan finnas på hyllor på väggarna.

Inred med stil

För att ge ett rymligare intryck så är det bra att använda en ljus färgskala. Det finns många fina ljusa färger både som väggfärg och på kakel och klinker. Ett bra tips är att ta en titt på nätet! Använd exempelvis stapelbara pallar och ett bord med skiva som kan fällas ut. Det viktigaste är att ge din stuga en personlig stil. Sen kan gästerna komma!